Úřední deska

Základní škola Hradec Králové, M. Horákové 258 vyhlašuje výběrové řízení na dodávku a montáž multifunkčního zařízení do školní jídelny dle následující specifikace ve výzvě: výzva+zadávací podmínky , Příloha č. 1 - krycí list , Příloha č. 2 - vzor čestného prohlášení

Náš Youtube kanál

Náš Youtube kanál Náš Youtube kanál

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídka Virtuální prohlídka

Mléko do škol

Mléko do škol Mléko do škol

QR kód

QR kód QR kód

Vize školní jídelny

 

Jednou z priorit zdravého životního stylu je naučit se správným stravovacím návykům:

  • jíst pestrou a správně připravenou stravu
  • zvýšit příjem vlákniny = konzumovat více zeleniny a ovoce
  • zvýšit příjem tekutin
  • snížit příjem solí a tuků (především živočišných)

Cílem je během devítileté školní docházky seznámit žáky se zásadami správné výživy i s  různými  možnostmi  přípravy pokrmů :

1/ tradiční česká kuchyně – ochutnáte pokrmy klasické české kuchyně – svíčkovou na smetaně  – vepřovou pečení -  řízek -  bramboráky – knedlíky – buchty – švestkové knedlíky – pečenou kachnu - ap.

2/  mezinárodní  kuchyně – dva dny v měsíci budeme vařit jídla původně připravovaná v jiných zemích např. na Slovensku, v Itálii, v Mexiku. Některé oblíbené pokrmy mohou ve  školní jídelně i zdomácnět.

3/ biopotraviny – jsou produkty  vypěstované bez použití chemických hnojiv a pochází-li minimálně 95% použitých surovin z ekologického zemědělství. Měly by mít  výrazně nižší množství dusičnanů, dusitanů, barviv,umělých ochucovadel a dalších toxických látek.

4/ netradiční receptury našich předků – čeká na Vás chutná krmě jež se zove např.  lepenice, pajšl, šusterka, pracharanda, kulajda, houbový kuba, šmorn, šoulet, škubánky, cmunda apod.

5/ zeleninové pokrmy – naše zeleninová jídla se budeme snažit připravovat každý týden, co nejchutněji a pouze z té nejkvalitnější zeleniny. Pokrmy budou pestré, z různých druhů zeleniny a nebudou se ve školním roce ani jednou opakovat.

6/ pokrmy z ryb – každý měsíc bude na jídelním lístku jiný druh ryby. Vyzkoušíte například limandu, tilápii, tuňáka, žraloka, lososa, tresku, hejka, nilského okouna, krevety,  ...  mražené, chlazené, ve vlastní šťávě, v oleji, v nálevu, smažené, zapečené...

7/ polévky – říká se, že polévka je grunt. Talíř  polévky připraví žaludek na hlavní chod, spolehlivě zahřeje i zasytí. Těšte se na festival polévek ve školní jídelně. Jistě najdete svůj polévkový „hit“.

8/ alternativní způsob stravování – je odlišný způsob výživy. Můžete se těšit na  různá jídla  vegetariánské (strava bez tmavých druhů mas, je vice typů), veganské (nepřijímání žádných potravin živočišného původu), frutariánské (konzumace pouze  plodů = ovoce, ořechy, případně zeleninu) a makrobiotické (obilniny, luštěniny, místní zelenina a další produkty)  stravy.

9/ speciality – opravdové gurmány a labužníky čeká  kulinářské dobrodružství – zabíjačkové, krajové, polévkové, přílohové, sýrové, zvěřinové a další zvláštnosti. Tak třeba grilovaná žabí stehýnka nebo plněné hlemýždí ulitky? Co Vy na to? Nechte se překvapit.

Od hraní k vědění

Spolupracujeme


Sponzoři

Škola

© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS

eStudio.cz profesionální weby a ziskové eShopy