Rozhodnutí o přijetí k základnímu vzdělávání od školního roku 2023/24
Oznámení o realizaci průzkumu trhu k veřejné zakázce na nákup zahradního rideru , zápis o výběru dodavatele.
Jiný kraj, jiný mrav – o jídle to platí taktéž – pro jednotlivé regiony jsou typické krajové odlišnosti i ve stravování
Během letošního projektového roku ochutnáte několik krajových pokrmů, které Vám nabídneme ve formě polévky, hlavního pokrmu na chod č.2, přílohy, desertu a tak podobně.
Královéhradecký kraj – na severu se vařilo především z brambor, zelí a hub. Krkonošské kyselo je připravováno právě z těchto surovin a Pavlišovský řízek ochutnáte pouze na Náchodsku a v naší školní jídelně:-)
Středočeský kraj a Praha – díky rozlehlým lesům kolem, se zde velmi často používala zvěřina–je libo bažantí vývar, kančí gulášek nebo jelení medailonky?
Liberecký kraj – pro tuto oblast je typické prolínání české, německé a židovské kuchyně reprezentované například pečenou kachnou se šouletem
Karlovarský kraj – nejznámější přílohou je král knedlíků - úžasně chutný karlovarský knedlík – vhodný k nejrůznějším omáčkám i pečeným masům
Ústecký kraj – pokud zavítáte do severních Čech, rozhodně byste si tam měli dát nějakou pochoutku z hub, jako jsou třeba houbové karbanátky. Oblíbená je i chlebová polévka, krušnohorská štola nebo děčínský kecaný koláč
Plzeňský kraj – zde můžete ochutnat např. báč či hluchec neboli kynutý bramborák. Pověstná je i kuchyně šumavská nebo chodská (Domažlické koláče)
Jihočeský kraj – v kraji rybníků se nejvíce konzumovaly ryby, houby a lesní ovoce. Ryby připravované na různé způsoby, poctivá jihočeská kulajda a žahour jsou oblíbené i ve všech ostatních krajích
Pardubický kraj – je proslavený zejména výrobou sladké pochoutky – perníku – medového, ovocného, vánočního, velikonočního apod.
Kraj Vysočina – vaří se tu především pokrmy z brambor, které se v kraji hojně pěstují. Známé jsou i mrkvánky (kynuté buchty s mrkvovou náplní)
Olomoucký kraj – je v první řadě proslulý nezaměnitelnou chutí a vůní olomouckých tvarůžků (hanácká syrnica = mléčná polévka s tvarůžky)
Moravskoslezký kraj – bigos nebo uzené maso se švestkovou omáčkou a slezské kluski? Ano, i tak šmakuje Moravskoslezsko
Zlínský kraj – je oblast, kde se vařila hlavně sytící polévka a také pokrmy z pohanky, valašská kyselica, valašský kontrabáš, ale také i valašské frgále
Jihomoravský kraj – prokazatelně „moravské“ jsou tedy jen moravské uzené a moravský vrabec. Ovšem pochutnáte si i na výborné znojemské pečeni.
Pokud budete mít možnost ochutnat některou z krajových specialit, určitě neváhejte a rozšiřte si své kulinářské obzory.
© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS