Projekt "Rok polévek"

R O K   P O L É V E K

Polévky jsou u nás stálou součástí oběda, podávají se pravidelně před hlavním jídlem.

Talíř polévky připraví žaludek na hlavní chod, povzbudí chuť k jídlu, spolehlivě zahřeje i zasytí. Je to jakýsi aperitiv, který tělo potřebuje.

Těšte se na festival polévek ve školní jídelně. Jistě najdete svůj polévkový „hit“.

 

POLÉVKOVÉ VARIACE – CHUŤ, KRÁSA A ZDRAVÍ NA TALÍŘI

Rozmanité poctivé domácí polévky z luštěnin, zeleniny, s masem i bez masa, připravené od základu v domácí kvalitě, které dokáží více než jen zasytit… Dovedou zahřát i povzbudit, zaujmou barevností a vůní, jsou pestré, lahodné, inspirativní, naplňují požadavky na nutričně vyvážený pokrm preferovaný specialisty na výživu, ale i náš spotřební koš…

 

Polévky připravujeme z různých surovin, které ovlivňují jejich biologickou a energetickou hodnotu. Můžeme je rozdělit například na:

vývary - z kostí, masa, zeleniny a různého druhu koření

bílé polévky - jsou různými způsoby zahuštěné polévky

(opraženou moukou, vločkami, čočkou, bramborem, rozmixovanou zeleninou)

zeleninové bílé polévky – základem je zelenina, doplněná mlékem, smetanou

(z fazolových lusků, kulajda – koprová s liškami)

přesnídávkové polévky - husté a syté polévky, podávají se samostatně nebo s pečivem (gulášová, dršťková, frankfurtská…)

dietní polévky - lehké, nesmí dráždit a zatěžovat organismus

(bývají bez tuku, vývary doplněné polévkovou vložkou)

bezlepkové polévky – neobsahují lepek (bez pšenice, žita, ječmene, ovsa)

(polentová s vejci, jáhlová, pohanková, rýžová)

speciální polévky - netradiční (oukrop, demikát), exotické (raw polévky), světové (minestrone, bujabéza), národní (krkonošské kyselo, kaldoun)

slavnostní polévky - vařené pouze při nějaké příležitosti

(vánoční rybí, novoroční čočková, zabíjačková – jitrnicová, mozečková…)

studené, ovocné polévky - osvěžující a žádoucí zejména v teplých dnech

(okurková, z lesního ovoce)

 

Vhodné je polévku ozdobit zelenou natí libečku, petržele, mrkve, celeru, pažitky, pórku, cibule apod. - natě jsou cenným zdrojem vitamínu C, minerálních látek i enzymů.

 

Každý měsíc se můžete těšit na různé druhy rybích, luštěninových, zeleninových, přesnídávkových i speciálních polévek.

 

POLÉVKOVÉ VARIACE – CHUŤ, KRÁSA A ZDRAVÍ NA TALÍŘI

 

studené, ovocné polévky - osvěžující, vhodné zejména v teplých dnech

okurková – čerstvé okurky, kefír, mléko, česnek

z lesního ovoce – lesní ovoce, zakysaná smetana, mléko, cukr

speciální polévky - netradiční

oukrop – česnek, sůl, sádlo, podáváme s chlebem

demikát – brynza, cibule, sůl, kmín, podáváme s chlebem

panádlová polévka – housky, sádlo, sůl, majoránka, vejce

speciální polévky - exotické – raw polévky

avokádová – avokádo, okurka, špenátové listy, cibulka, koření, bylinky

speciální polévky - světové

minestrone – italská zeleninová polévka

bouillabaisse (bujabéza) – 5 druhů mořských ryb, zelenina, fenykl, tymián

speciální polévky - národní

krkonošské kyselo – chlebový kvásek, houby, vejce, brambory, sádlo, koření

kaldoun – kachní maso a drůbky, zelenina, jíška, játrové knedlíčky, bylinky

slavnostní polévky - vařené pouze při nějaké příležitosti

švestková s ořechy – švestkový kompot, ořechy, rozinky, perník na strouhání

vánoční rybí z kapra – kapří hlavy, mlíčí, jikry, zelenina, divoké koření

novoroční čočková – čočka, olej, cibule, česnek, mrkev, uzené maso, tymián

zabíjačková – jitrnicová, mozečková, kroupová, jelítková…

zeleninové neobvyklé polévky

- bramborový krém s cizrnou – brambory, cibule, zakysaná smetana, cizrna

- bramborová s kroupami a vejci – brambory, kroupy, sádlo, zelenina, vejce

- cuketová se sušenými rajčaty – cukety, cibule, medvědí česnek, sušená rajčata

- zelná polévka se zeleninou – zelí bílé, cibule, květák, paprika, brokolice

- tuřínová se sójovými boby – olej, pór, tuřín, brambory, česnek, tymián, sója

(tuřín=fialkovo-bílá řepa, zdravý, hojivý, obsah 90% vody, vhodný při hubnutí)

 

rybí polévky

- z rybího filé – rybí filé, máslo, zelenina, bylinky

- tuňáková s tomatem – drcená rajčata, protlak, tuňák, koření na ryby

- rybí polévka krémová – treska, zelenina, divoké koření, smetana

- ucha – ruská rybí polévka- kapr, štika, okoun, kaviár, zelenina, bylinky

- rybí polévka vánoční – kapr, mlíčí, jikry, zelenina, bylinky

- rybí polévka francouzská – okoun, candát, štika, krabí tyčinky, zelenina

- soljanka – mahi-mahi, rajčatový protlak, kyselá okurka, kapary, bylinky

- bouillabaisse (bujabéza) – 5 druhů mořských ryb, zelenina, fenykl, tymián

- rybářský boršč – ryby, cibule, zelenina, červená řepa, smetana

- halászlé - maďarská rybí polévka – ryby, mletá paprika, zakysaná smetana

Od hraní k vědění

Spolupracujeme


Sponzoři

Škola

© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS