Alternativní stravování

2019/2020     ALTERNATIVNÍ  STRAVOVÁNÍ

žádná oficiální definice alternativního stravování neexistuje. Tímto pojmem ale označujeme takové styly stravování, které poskytují alternativu k zažitým pravidlům.

V naší školní jídelně připravujeme pestrou stravu, dle nutričního doporučení a projektu Zdravá školní jídelna. Proto si každý strávník alespoň jeden krát v měsíci může vybrat pokrm z každého směru alternativního stravování dle vlastního uvážení - ve formě polévky, hlavního pokrmu, přílohy, salátu, dezertu.

Ačkoli to vypadá, že v novém školním roce nenastane žádná změna, přece jen se můžete těšit na pět zcela nových pokrmů (nových receptů) a POP – UP.

Seznamte se s nejznámějšími způsoby stravování, které se zásadním způsobem liší od obvyklé stravy:

Vegetariánství je nejrozšířenější formou alternativního stravování v České republice. Vegetariánem je obecně označován člověk, který nejí maso. Tento způsob stravování je rozdělen do několika skupin:

Semivegetariáni - nejí tmavé maso (např. hovězí, telecí, vepřové, divočinu…)

Pescovegeteriáni - z masa konzumují pouze ryby, korýše a měkkýše

Lakto-ovo-vegetariáni-ze živočišných potravin jí mléko, mléčné výrobky, vejce

Lakto – vegetariáni - ze živočišných potravin jí pouze mléko a mléčné výrobky

Polo- vegetariáni - konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce a kuřecí maso

Vegani – nejí žádné potraviny živočišného původu ani med

Makrobiotika  - rozděluje potraviny do tří skupin – harmonická, jin a jang Stravování se zaměřuje na harmonickou skupinu a vyvážení skupin jin a jang

Harmonické potraviny- rýže, obiloviny, luštěniny a některé druhy zeleniny

Jin - koření, cukr, nápoje, oleje, ovoce, mléčné produkty a zelenina

Jang - ryby, maso, vejce a sůl (omezování těchto potravin)

Raw strava – živé, čerstvé zdroje potravin, tepelná úprava do 42 stupňů Celsia

Hlavními složkami stravy jsou: ovoce, zelenina, ořechy, semínka, med a další

Fruktariáni – jí pouze plody (ovoce, ořechy, rajčata, papriky, okurky apod.)

Vitariáni – konzumují jen syrovou stravu, bez tepelné úpravy

POP-UP – překvapivé místo, spontánní průběh a originální, neznámé menu podávané nečekaným způsobem. Jediné co víte, je jméno šéfkuchaře…

Jsou i další, méně známé alternativní způsoby (organická strava, výživa podle krevních skupin, ajurvéda, dělená strava apod. včetně extrémních např.

breathariánství- dá se žít jen ze vzduchu? Nejíst a nepít?...

 

ZÁVĚR:

- dlouhodobé stravování v některém z uvedených stylů není pro každého

- některé směry nejsou považovány za vhodné pro děti, žáky, studenty, těhotné a kojící ženy nebo nemocné osoby

- stravováním je třeba zajistit tělu potřebný příjem potřebných látek, některé z nich se např. v rostlinné stravě nevyskytují (vitamín D, B 12…)

Od hraní k vědění

Spolupracujeme


Sponzoři

Škola

© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS

eStudio.cz profesionální weby a ziskové eShopy