100. výročí vzniku ČR

2018  -  2019           100.  VÝROČÍ  VZNIKU  ČR           

- ke 100. výročí založení ČR jsme -  pro Vás, naše strávníky –  připravili nový projekt – jehož cílem je atraktivní formou přiblížit méně oblíbené suroviny (zeleninu, ryby, luštěniny…) a který bude mít dvě části:

 

- něco, co už máme 100 let na talíři – krémové zeleninové polévky

- něco, co jste ve školní jídelně ještě nikdy neochutnali – předkrmy

 

KRÉMOVÉ  ZELENINOVÉ  POLÉVKY

ochutnáte pět klasických krémových zeleninových polévek (zahuštěných pouze zeleninou, které se tak stanou i přirozeně bezlepkové)

Připravených od základu v domácí kvalitě - z čerstvých, regionálních  surovin -  s vůní polévkových bylinek a zpracovaných novým, moderním způsobem  přípravy a v nových kuchyňských technologiích (konvektomatu s nočním pečením = „táhnutí“ při nízkých teplotách)

- krémová polévka z kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule, smetana)

- brokolicový krém (máslo, brokolice, smetana)

- bramborový krém s kukuřicí (máslo, brambory, kukuřice, bylinky, smetana)

- květákový krém (máslo, květák, smetana)

- mrkvový krém se zázvorem (máslo, mrkev, bramb., cibule, zázvor, koriandr)

 

PŘEDKRMY

předkrmem nazýváme malou porci jídla, podávanou před hlavním chodem –

dobře proleženou a vychlazenou - ne příliš kořeněnou (koření otupuje chuťové buňky) - lehce stravitelnou i vkusně upravenou

Ve školní jídelně budeme předkrmy podávat -  1 x za dva měsíce  - místo polévky a k oblíbenému hlavnímu chodu.

Součástí většiny předkrmů bude různě upravené pečivo (topinky, krutony, bylinkové  bagety…)

- melounová pizza (meloun, jogurt, tvaroh, broskev, banán, máta)

- mozzarella s rajčaty (rajčata, mozzarella, olivový olej, balsamico, bazalka)

- exotický chlebíček (veka, pomazánkové máslo, kiwi, banán)

- carpaccio (karpáčo) z červené řepy (červená řepa, sýr feta, rukola, dresink)

- „tatarák“ fazolový (fazole, cibule, kečup, hořčice, česnek, worchester)

 

(Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování nám tuto možnost stravování umožňuje v §4 odst. c) - obědem se rozumí polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj a případně doplněk - salát, dezert, ovoce)

 

Dne 26.10.2018  pro vás připravíme -  na oběd č. 2 – nejoblíbenější pokrm našeho  prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka:

  bramborová polévka –  švestkové knedlíky sypané mákem

Od hraní k vědění

Spolupracujeme


Sponzoři

Škola

© 2014, Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258
Webové stránky vytvořilo eStudio.cz | Webdesign & SEO | Postaveno na ReflexCMS

eStudio.cz profesionální weby a ziskové eShopy